آيا مى شود خدا را به گونه اى ديگر غير از نماز پرستش نمود؟

پاسخ : اگر مقصود اين است كه نماز ترك و رها شود، و خداوند به گونه اى ديگر عبادت شود، از نظر اسلام، اين كار صحيح نيست، چرا كه قرآن مجيد مى فرمايد: “”ان الصلوة كانت على المؤمنين كتابا موقوتا”[1] نماز وظيفه ثابت و معينى براى مؤمنان است. پيامبر اكرم (ص) نيز مى فرمايد: نماز عمود دين، و اولين عملى است كه (در قيامت) مورد توجه قرار مى گيرد، اگر صحيح بود، به اعمال ديگر نيز توجه می شود، و اگر صحيح نبود به كارهاى ديگر توجهى نمى شود. [2] همچنين مى فرمايد: از من نيست كسى كه نماز را سبك بشمارد، به خدا سوگند در حوض بر من وارد نمى شود. [3]
بنابراين از نظر اسلام كسى كه نماز را رها كند، نافرمانى خدا را كرده، و با هيچ عملى نمى تواند خدا را پرستش كند، چرا كه از او پذيرفته نيست.
اما اگر مقصود اين است كه نماز و غير نماز در عرض هم باشند، يعنى شخص هم نماز بخواند و هم با غير نماز ، خدا را پرستش و عبادت نمايد، در اين صورت جواب پرسش، مثبت است. در اسلام غير از نماز، عبادت ديگر مانند روزه ، حج و… نيز داريم، و به طور كلى انسان هر كار خيرى را كه به خاطر خدا انجام دهد، و نيتش خالص باشد، پرستش خدا محسوب مى شود: چنان كه پيامبر اكرم (ص) مى فرمايد: “العبادة سبعون جزء افضلها طلب الحلال [4] عبادت هفتاد جزء دارد كه افضل آن طلب و كسب معاش حلال است.”
پاورقي
“[1] نساء،103
[2] وسائل الشيعه، الحر العاملى، ج 4 ص 34 ، مؤسسه آل البيت.
[3] همان، ص 26
[4] الكافى، كلينى ، ج 5، ص 78، دار الكتب اسلاميه.”
دیدگاهتان را بنویسید